Wij graden alle soorten & talen trading card games
Terug naar overzicht
Algemeen
14 mei 2023

Het ontstaan van Pokemon kaarten

Het ontstaan van Pokemon kaarten

Sinds de oprichting van de Pokémon franchise in de jaren 90, is het uitgegroeid tot een van de meest populaire anime franchise ter wereld. Het ontketende een hype in de Verenigde Staten toen het in 1998 daar werd geïntroduceerd, en veroverde de harten van kinderen en volwassenen over de hele wereld in een recordtijd. Het succes van Pokemon is te danken aan de unieke, kleurrijke monsters en de manier waarop ze worden gepresenteerd in verschillende soorten media. Naast videospellen, televisieseries en films is er nog een ander element dat bijdraagt aan de populariteit van Pokemon: de Pokemon kaarten. In deze Pokemonblog gaan wij je er alles over vertellen, hoe het begin, waar ze als eerste uit kwamen, hoe populair de Pokemon kaarten waren en nu nog zijn. En nog veel meer, lees dus snel verder!

Hoe begon het?

Het begon allemaal in Japan, waar Nintendo in 1996 een videospel uitbracht met de naam "Pocket Monsters". Gezien de populariteit van het spel begon het bedrijf samen te werken met de Japanse speelgoedmaker Tsunekazu Ishihara en zijn bedrijf Creatures Inc. om een strategisch kaartspel te maken dat was gebaseerd op de Pokémonpersonages. Het spel heette oorspronkelijk "Pokémon Card Game" en werd in Japan uitgebracht in oktober 1996. De aller eerste Pokemon kaarten waren dus in het Japan uitgebracht in de Japanse taal.

Waar werden Pokemon kaarten als eerste uitgebracht?

De Pokémon kaarten werden in eerste instantie in Japan uitgebracht, maar het duurde niet lang voordat ze naar andere delen van de wereld werden geëxporteerd. In 1998 werden de kaarten uitgebracht in de Verenigde Staten en het duurde niet lang voordat ze een enorme hit werden. De kaarten kenmerkten zich door kleurrijke illustraties van verschillende Pokemon, elk met een eigen individuele kracht, zwakte en kwaliteit. Het was aan de speler om de kaarten op de juiste manier te gebruiken om de tegenstander te verslaan. Nederland kon natuurlijk niet uit blijven en kreeg de eerste drie sets ook in de eigen taal. Er zijn dus ook Nederlandse Pokemon kaarten te vinden, deze zijn echter wel erg schaars en het bleef bij de eerste drie sets. Daarna werden er in Nederland enkel nog Engelse Pokemon kaarten uitgebracht.

De populariteit

De populariteit van Pokemon kaarten leidde tot de opkomst van een hele industrie die zich richtte op het maken van kaarten voor verzamelaars. Van speciale edities tot promotionele kaarten, er ontstond een hele markt die gericht was op het verzamelen van Pokemonkaarten. Met de toenemende populariteit van het internet groeide ook de markt voor online verkoop van deze kaarten. En vergeet natuurlijk niet de razend populaire gameboy Pokemon spellen, die waren een echte hit vroeger.

Hoe gaat het nu met de Pokemon kaarten?

Tegenwoordig is de markt voor Pokemon kaarten nog steeds springlevend. Hoewel de populariteit van het kaartspel in de loop der jaren is afgenomen, blijft het een geliefd verzamelobject voor zowel kinderen als volwassenen. Het blijft verbazingwekkend hoe een klein idee in Japan in 1996 heeft geleid tot een wereldwijd fenomeen dat meer dan twintig jaar duurt. In 2020 tijdens de corona crisis was de Pokemonkaarten hype zelfs het grootste ooit. De prijzen van alle kaarten, booster packs, graded Pokemon kaarten en overige producten ging door het dak. Inmiddels is de hype weer iets terug genomen en is de markt stabiel geworden. Het blijft bizar hoe populair de Pokemonkaarten op dit moment zijn en wij denken dat dit nog heel lang door zal gaan.

Afsluiting ontstaan van Pokemon kaarten

Het ontstaan van de Pokemon kaarten is een fascinerend verhaal van waar een klein idee groot kan worden als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Van Japan naar Amerika en de rest van de wereld, de Pokemon kaartjes zijn een echte klassieker geworden en blijven nog steeds de harten van fans over de hele wereld veroveren. Ze blijven ook continue nieuwe Pokemon reeksen uitbrengen en inmiddels zijn we aangekomen bij Pokemon Scarlet & Violet.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle blog berichten
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is leegTerug naar de winkel
      Verzendkosten berekenen